IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вдигна лихвата с още четвърт процентен пункт и сигнализира за още повишения

След днешното решение бенчмарковата лихва вече е в диапазона между 4,50% и 4,75%

22:04 | 01.02.23 г. 1
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв повиши целевата си лихва с четвърт процентен пункт в сряда, но обеща „още увеличения“ на лихвите в рамките на все още неразрешената си битка с инфлацията, предава Ройтерс.

„Инфлацията донякъде се успокои, но остава висока“, заяви американската централна банка в комюнике, в което се признава открито постигнатият напредък в намаляването на темпа на ръстовете на цените спрямо 40-годишния им връх от миналата година.

Войната на Русия в Украйна, например, все още е смятана за фактор за „повишена глобална несигурност“, съобщи Фед. Но ръководителите на централната банка се отказаха от езика в по-ранни съобщения, в които посочваха войната и пандемията от COVID-19 като директни фактори за повишаването на цените. Те пропуснаха да споменат световната здравна криза за първи път от март 2020 г.

Въпреки това Фед съобщи, че американската икономика се радва на „скромен ръст“ и „силен“ ръст на работните места, като ръководителите на централната банка продължават да са „много внимателни към рисковете от инфлация“.

„Федералната комисия за отворения пазар очаква, че продължаващо вдигане на целевия диапазон ще бъде уместно, за да достигнем до положение, в което паричната политика е достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията до 2% след време“, отбелязва Фед.

Основните щатски индекси, които отбелязваха лек спад преди решението на централната банка за лихвите, почти не бяха повлияни от съобщението за паричната политика, като S&P 500 е надолу с около 0,3%.

Доходността по 2-годишните облигации, които са най-чувствителни към очакванията за политиката на Фед, нарасна до връхна точка за деня, като последно се покачваше с два базисни пункта до около 4,22%. Американският долар почти запазва нивото си спрямо кошница от други шест основни валути.

След днешното решение бенчмарковата лихва достигна диапазон между 4,50% и 4,75%, ходът беше очакван от инвеститорите и беше загатнат от американските централни банкери преди двудневното заседание на Фед тази седмица.

Но с обещанието да продължи да вдига лихвите централната банка не отговори на очакванията на инвеститорите, че е готова да обяви край на настоящия цикъл на затягане заради факта, че инфлацията се забавя стабилно от шест месеца насам.

В съобщението обаче се посочва, че бъдещи повишавания на лихвите ще бъдат с четвърт процентен пункт. Те ще зависят от това как паричната политика до момента влияе на икономиката, допълни централната банка – знак, че бъдещо вдигане на лихвите ще бъде обвързано с развитието на икономическите данни.

Фед се надява, че ще продължи да тласка инфлацията надолу до целта си от 2% без да предизвиква дълбока рецесия или значителен ръст на безработицата спрямо сегашното ниво от 3,5% - рядко виждано ниво в последните десетилетия. Инфлацията, основаваща се на предпочитаната от Фед мярка, се забави до 5% на годишна база през декември.

Централната банка не обяви нови прогнози за икономиката от ръководителите си в сряда, но потвърди отново ангажимента си към целта за средна инфлация от 2% в рамките на годишния си преглед на оперативните си принципи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
хммм ... те (ФЕД) освен плавното вдигане на лихвите и изтегляли ликвидност по $95млрд на месец се зачетох някъде . Започнали са преди няколко години с по-малки суми . Явно искат хем да охладят плавно търсенето , хем да запазят максимално работните места , хем да не срутят икономиката в рецесия ... Интересно , требе известно време (2-3-5) да си правим по-прецизно сметките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още